Schimmel, Annemarie.

Små paradiser. Blomster og haver i islam

Bog

DKK 155,00

Varenr. 63.519 – Indbundet. – Illustreret i farver.  – 187 sider. – Pænt eksemplar. – 155 kr.

En god arabisk eller persisk digter skal efter sigende have været i stand til at beskrive en have uden nogen sinde at have set den, for de poetiske beskrivelser af planterne var så stereotype, at han nemt kunne fremtrylle sine ønskers blomsterhave ved hjælp af roser, narcisser, tulipaner og cypresser samt persiske og indiske miniaturer, der genspejler haver og planter på én gang realistisk og fremmefgørende.

Ordet “paradis” er afledt af det persiske “paridaize”, som Xenophon anvendte om de persiske haver. Men i Koranen tales der som regel om “djinna” = have eller om “djinnat ´adn” = Edens Have.Der findes skildringer af orientalske haver i alle rejsebeskrivelser. De første vidnesbyrd stammer fra persiske og assyriske relieffer fra 6. årh. f. Kr. og viser tronende herskere. Og hver gang er blomster, træer og vindruer en del af inventaret.

Den traditionelle persiske haveform, der bredte sig til hele den islamiske verden er den såkaldte “charbagh”, et rektangulært anlæg, der er inddelt i fire sektioner ved hjælp af vandløb, der krydser hinanden. Midt i vandløbene byggede man sommertider på en platform en pavillon eller et lille slot med god udsigt over blomsterne i de mange farver.

Forlaget Vandkunsten, 2001.

På lager

Beskrivelse

INDHOLD: Om islamiske havers skønhed. – Paradishaven. – Fyrstelige haveanlæg. – Det livgivende vand. – Den oplivende duft. – Træer og frugter. – Haven på de forskellige årstider. – Havens blomster. – Blomster og haver i kunsten. – Haven som skatkiske. – Bogen som have – haven som bog. – Blomster og haver i drømmen. – Et barn som en blomst: Navngivning. – Epilog. – Bibliografi. – Register.