Petersen, Morten

Oplysningens gale hund – Niels Ditlev Riegels.

Bog

DKK 115,00

Varenr. 99.4-29. – Biblioteksindbundet. -2003. – Illustreret. – Udgået, men pæn biblioteksbog med stregkode på bagsiden. – 115 kr.

Niels Ditlev Riegels tilhører den meget eksklusive klub af danskere, der har gennemført et statskup. I 1784 var han en central figur i en hofintrige, der væltede de mænd, der havde dræbt Struensee. Det, der ikke var lykkedes for Struensee, skulle lykkes for Riegels. Han var en veluddannet, begavet og vredladen mand. Og en af de første moderne samfundskritikere fra den danske oplysningstid. En mand, der ønskede sig et oplyst rige, som Struensee havde forsøgt at forme det. Men efterdønningerne fra regeringskuppet gjorde Riegels til Oplysningens Gale Hund. Skuffet og bitter blev han en af de få revolutionære i slutningen af det 18. århundrede. En tid, hvor stavnsbåndsopløsningen og landboreformerne styrede fri af oprørske skær. Men Riegels ville mere – han ville oplysningen.

Aschehoug 2003

På lager

Beskrivelse

INDHOLD: Det sumpede Lolland. – Dæmoner og professorer. – Hofræven. – Skuffelsens tid. – Broerne brændes. – En frustreret forfatter. – Den kirurgiske fejde. – Personlig krise? – At være oplyst. – Revseren. – Forfatteren på Falster. – Den historiske kongeskænder. – Den store kirkekamp. – De sidste år. – Den gale oplyser i historiografien. – Noter. – Litteratur. – Navneregister.