Giese, Suzanne

Moderskab. En rejse i moderskabets kulturhistorie

Bog

DKK 125,00

Varenr. 30.172-25. – Uindbundet med plastomslag. -2004. –  Illustreret. – 295 sider. – Udgået, , men pæn biblioteksbog med stregkode på bagsiden. – 125 kr.

På trods af at unge kvinder i dag er højere uddannet end nogen sinde og aktive inden for alle faglige felter, så gjorde mange pludselig igen moderskabet til kvindens mest prestigefyldte opgave og skabte i 1990erne en “tilbage til naturen”-bøger og til “det ægte kvindelige”, som man skal helt tilbage til 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet for at finde magen til. Moderskabet er hidtil kun besrevet fragmentarisk eller for begrænsede historiske perioder på dansk. Denne bog går helt tilbage til antikken for at få det lange historiske perspektiv beskrevet med den fremadadskridende beretning om, hvordan det har været at være mor til forskellige tider i Europa. Man har således gjort det igen og igen: Foreholdt kvinderne idealbilledet af den pligttro og opofrende mor.

Tiderne Skifter 2004

På lager

Beskrivelse

Indhold: I TIDERNES MORGEN BLEV DER OGSÅ FØDT BØRN: Den græske familie i antikken. – Fødsel og barndom i Athen. – Ægteskab og skilsmisse. – Familieforhold i Romerriget. – Børnefødsler dræbte flere end krige. – Kejsertidens ægteskabsidelaer. – Arven fra Eva og Jomfru Maria. – Madonna og Gudsmoder. – Reformtionen og Marias fald. – DE FORSØMTE BØRN: Børn døde som fluer. – Døde børn af mangel på omsorg? – De franske ammer. – Børn opdrages med prygl. -Ligegyldighed eller uvidenhed? – Uvidenhed og voertro omkring børnefødsler. – Heksejagt og jordemødre. – Selskabsliv frem for moderskab. – Frigørelse frem for moderlig omsorg. – OPLYSNINGSTIDENS NYE BEGREB – MODERKÆRLIGHED: Nye ægteskabsidealer i 1700-tallet. – Naturlige kontra unaturlige kvinder. – Den moderne moder. – Opdragelse og uddannelse. – Rousseau og kvinderne. – DET FORGYLDTE MODERSKAB: Pigeopdragelse og uddannelse i 1800-tallet. – Idealkvindens snærende rammer. – Indespærret, men på en piedestal. – Herskab og tjenestefolk. – Kvinderne på landet. – Industrialisme og viktorianisme. – MØDRENE GÅR HJEMMEFRA: Stemmeret og reformer i 1900-tallet. – Seksualpolitik og frivilligt moderskab. – I nazismens skygge. – Et sort årti for kvinderne. – Kvinderne ud på arbejdsmarkedet. – Da rødstrømperne blev mødre. – Fødsler i fokus. – Kritik af moderskabet. – Den nye familie. – Vanggaard-debatten. – Det sidste tykke mod fri abort. – 1980ernes kvinder valgte karrieren. – 1990ernes mødre og deres skyldfølelser. – Børn bliver statussymbol. – Besat af moderskab. – Moderskab og frigørelse. – Litteratur.