Christensen, Poul., - Bak, Frede, red.

Læsø Salt – røg og damp. Om sydesalt og ildsjæle.

Bog

DKK 85,00

På Læøs kom man sent i gang med at syde salt. Det var munkene fra Viborg Bispesæde, der startede saltindvindingen på øen i midten af 1100-tallet. Under strandengene på Rønnerne fandt de nemlig det hypersalte grundvand i store mængder. Saltprocenten varierede fra 10-15 % mod havvandets kun 2 %. Kravet til rålagen var, hvis det lod sig gøre, en lødighed på 12 %, når der skulle bruges træ til fyring. Man brugte et frisklagt hønseæg til at måle lagestyrken. Når ægget flød ved vandoverfalden var lagen på 12,3 %. Domkapitlet i Virbog lavede en hel saltindustri på Læsø og måske langt mere end 1500 saltsydehytter blev i løbet af middelalderen bygget til at fremstille sydesalt i åbne jernpander. Efter godt 500 år var det slut med at skaffe brænde på øen. De store skove var fyret væk under panderne.

Læsø Produktionsskole og Saltsyderi 2001.

På lager

Beskrivelse

INDHOLD: Saltporjektets 10 års jubilæum. – 10 år med Livets Salt. – Saltvandet under Læsø. – Saltsydning i relation til skov og natur. – En personlig beretning fra saltsyderprojektet på Læsø. – 10 år med saltsyderiet. – Saltet og Naturen. – Salt på Læsø. – Salt og administration. – Saltet og Lauget. – Salt og show. – Et døgn på saltsyderiet.- Uindbundet. – Illustreret. – 84 sider. – Pænt eksemplar.