Vié, Blandine

Krydderier

Bog

DKK 90,00

Ordbøger gør ingen særlig forskel på krydderier og aromastoffer. Begge er stoffer af vegetabilsk oprindelse, der har den særlige opgave at krydre maden. De kan i nogle tilfælde stamme fra en hel plante, i andre blot fra en del af planten – måske blade som laurbær. Hos nelliker og safran er det blomsten, og hos koriander og fennikel er det frøene. Andre stoffer stammer fra rødder og stængler som f.eks . hos ingefær og peberrod eller måske skal fra kanel. Generelt anses krydderier for at have en stærkere og mere skarp smag, der kan løfte retterne. Til gengæld er aromastofferne planter med en blidere aroma og en mildere smag, som tilfører retterne en mildere smag. Det er de planter, der karakteriseres som aromatiske krydderurter som for eksempel persille, kørvel, basilikum, purløg, timian og rosmarin. Men også løg, skalotteløg og hvidløg hører til denne gruppe. En anden forskel er, at aromastofferne oftest anvendes i frisk tilstand, mens krydderierne sædvanligvis er tilvejebragt ved tørring af planten.

Billesø & Baltzer 2006

På lager

Varekategorier: ,

Beskrivelse

INDHOLD: Er der forskel på krydderier og aromastoffer? – Krydderierne er planter. – Andre krydderier, aromastoffer og tilbehør. – Handel med krydderier og det krydrede køkken gennem tiderne. – Helbredende egenskaber, der er gået i glemmebogen. – Nogle overleveringer. – Råd ved køb, brug og opbevaring af krydderier. -Nogle sælsomme krydderianvendelser. – Krydderiernes verden i 20 temaer. – Dild. – de romerske gladiatorer spiste dild før kamp. – Sennep – er fundet som offergaver i ægyptiske grave. – Kanel – anvendtes tidligere som gaver til konger. – Nellike. – Spidskommen og kommen – er beslægtede , og de forveksles ofte. – Paprika og pimenton. – De stærke og hidsige chilier. – Badiane eller stjerneanis. – Grøn anis. – Muskatnød eller muskatblomme. – Kardemomme. – Safran – der skal 200.00 grovfang til 1 kilo safran. – Karrypulver. – Colombo og garam masala. – Koriander – romerne fremstillede slik af frøene og kastede dem ud til folkemængden under karneval. – Ingefær – opdaget under korstogene til Mellemøsten i middelalderen. – Sesam – siges at skærpe tankegangen. – OPSKRIFTER: Marineret laks med dild. – Kanin med to slags sennep . – Pastilla med duer. – Gammeldags pot-au-feu. – Osteanretning. – Kalveskank med paprika. – Piperade med chili. – Surkål med enebær. – Chokoladesuppe med anis. – Tærte med spæde anis-marinerede grønsager. – Kartoffelgratin dauphinois. – And med kardemomme. – Creme bruleé med vanilje. – Kylling i karry. – Lammeterrin med fire krydderier. – Champignons á la grecque. – Ingefærkage. – Kyllingespyd med sesamsovs. – Uindbundet. – Illustreret. – 111 sider. – Pænt eksemplar.