Hardy Wilson, Diana

Håndbog i kalligrafi. Teknik, fremgangsmåder, ideer.

Bog

DKK 145,00

Kalligrafiens kunst er langt fra død, og den har fået ny anseelse, selv om der sket væsentlige forandringer med dens status. Under og efter det romerske kejserriges tid bestod udviklingen inden for kommuniaktion i det væsentligste af ændringer i stil og skrivemetoder med det formål at øge produktionshastigheden og økonomisere med materialerne.

I Europa varslede opfindelsen af bogtrykkunsten i 1400-tallet mekaniske reproduktionsmetoder, og i nutiden er denne udvikling fortsat med computer og tekstbehandling. Men denne udvikling har også kunnet anvendes af nutidens kalligrafer, som kan lære af eksempelvis dtp. Den fortrolighed, man allerede har opnået gennem håndskrift og trykt materiale, gør kalligrafi til noget mindre afskrækkende end at skulle tage en blyant i hånden og begynde at tegne. Men der stilles ikke mindre krav til sansen for detaljen ved udformningen af smukke bogstaver end ved tegning. Studiet af de enkelte bogstaver i en skrifttype eller en håndskrift samt deres indbyrdes sammenhænge vil afsløre gennemgående former og linjer. De særlige træk danner grundlaget for at gengive et sprog.

Kalligrafi og frembringelsen af smukke bogstaver forudsætter håndtering af værktøjet. Hertil kommer præsentation af bogstaverne med et godt layout og design. – Læseren indføres grundigt i håndskriftens teknik og får kenskab til forskellige alfabeter lige fra klassiske romerske kapitæler og indskrifter til de mere moderne udformninger af bogstaver. Udstyr og materialer behandles i forbindelse med teknikken, og der vises eksempler på de forskellige opgaver.

Bogen er for begyndere, men kan også bruges som inspiration for andre, der tidligere har beskæftiget sig med kalligrafi, og som ønsker at videreudvikle deres kunnen.

Varenr. 65.34-29. –  Indbundet og med omslag. – 1992. – Illustreret. – 191 sider. – Pænt eksemplar. – 145 kr.

Gyldendals Bogklubber 1992

Ikke på lager

Beskrivelse

INDHOLD: Teknik. – Aftegninger på papir. – Begyndelsesgrunde. – Bogstaver med pensel. – Borter. – Copperplate. – Dekorerede bogstaver. – Dobbletpen. – Dobbeltskrift. – Farver. – Fjerpen. – Forgyldning. – Foundation. – Gotisk skrift. – Guldrelief. – Humanistisk. – Illuminering. – Isoleret kapitæl. – Kalligram. – Karolingisk. – Komposition. – Kursiv. – Layout. – Lombardisk. – Manuskriptbog. – Ornamentering. – Overskrifter. – Pyntebogstaver. – Romerske kapitæler. – Rustika. – Rørpen. – Snirkler. – Streger. – STruktur. – Tal. – Unicial og halv-unicial. – Versaler. – Temaer. – Bogstavformer. – Formel kalligrafi. – Ord. – Anvendt kalligrafi. – Den tredje dimension. – Eksperimentel kalligrafi. – Redskaber og udstyr. – Danske bogstaver.