Notaker, Henry.

Gastronomi. Til bords med historien.

Bog

DKK 125,00

Gastronomi er et fremmedord, som leder tanken hen på fornemme franske retter og ædle årgangsvine. Frit oversat betyder glosen “læren om det, som vi putter i maven”, og forfatteren viser os, at ordet dækker over andet og mere end labskovs og la nouvelle cuisine. Vi finder her baggrunden for verdens mest berømte restaurationskøkken, ligesom vi kan læse om kogebøgernes historie. Men hovedsagen er dog, hvordan vi gradivs opdager, at mad er til stede i alle sammenhænge i menneskelivet og i samfundslivet. Mad spiller en rolle i børneopdragelse og i kærlighedslivet, den er en politisk faktor i torskekrige og i kornboycotter, den er et statussymbol i den rige verden og det eneste nødvendige for de sultende. Mad er politik, økonomi og religion samt kultur, men først og fremmest er mad noget, der er godt, og bogen indeholder derfor eksempler på gamle og ukendte opskrifter fra Kina og Rom, fra kaliffernes Bagdad og Ludvigernes Palds, fra renæssancens Italien og fra Victoriatidens England. Her er opskrifter og beretninger for dem, som tør kaste sig ud i noget, de aldrig har smagt før.

- Oversat fra norsk af Gunner Pedersen.

Holkenfeldts Forlag, 1988.

På lager

Varekategorier: ,

Beskrivelse

INDHOLD: Maven og sjælen. – Lækkeri og snobberi. – Kroppens og sindets ligevægt. – Mad og sex, slægtens drivkræfter. – Nationalretter og folkekarakter. – Gastronomien mellem anekdote og historie. – Kejsere, kaliffer, konger og krydderier. – Amerika og opdagelsen af den nye mad. – Det franske hegemoni. – Kina, en anden verden. – Mad og sprog. – Kogebøgerne og samfundets spejl. – Gourmetens litteratur og filosofi. – Natur og kultur, stegt og kogt. – Bordmanerer, madens kropssprog. – Menneske, samfund og klasse. – Flintstone i køkkenet. – Vort daglige brød. – Herre og tjener. – Politisk gastronomi. – Fremmed, farlig, forbudt. – Sær mad eller sære fordomme. – Jøderne og de urene dyr. – Hinduismen, køer og de urene mennesker. – Vegetarianisme og kannibalisme, spisekunstens ydergrænser. – Puritanisme og frådseri. – Teknologi og gastronomi. – Kilder. – Opskrifter. – Register. – Indbundet i hellærred. – Illustreret med tegninger og stik. – 391 sider. – Pænt eksemplar.