Lundbye, Vagn

Æsops Fabler

Bog

DKK 175,00

Varenr.  / SKØN /48. –  Indbundet og med omslag. – 1996. – Illustreret af F. Barlouw. – Gendigtet af Vagn Lundbye – 292 sider. – A4-format. – Pænt eksemplar. – 155 kr. 

Æsop er den første, vi kender, som fortæller fabler. Det var små dyrefortællinger af næsten mytisk karakter, som for 2500 år siden skulle gøre menneskene klogere på livet. Den dag i dag husker de fleste af os adskillige af hans fabler, selv om vi måske har glemt Æsop. Og fablerne udgives stadig, hvilket vi har gjort i Danmark siden 1556, hvor Christiern Pedersen udgav sin oversættelse af Harinricus Stainhöwels “Æsops Levned og Fabler (1476). Bogen blev næppe læst af mange, og det blev fablerne nok heller ikke, da Jørgen Holst i 1646 udgav en ny Æsop-oversættelsen. Men i dag udgives Æsops fabler overalt i verden, for der er ingen ophavsret på fablerne. Med hensyn til kilder og tekstudgaver kender vi heller ikke altid de præcise oplysninger. Denne udgave stammer fra to fransksprogede udgaver fra 1690 og 1714. I overensstemmelse med de to bøger er der i denne udgave efter hver fabel nyskrevet moraler, som først og fremmest drejer sig om medfølelse. – Æsops fabler er stadig aktuelle, hvis man holder af frihed, visdom og naturen.

Oversat fra fransk af Gabriela Walter.

Hernovs Forlag 1996

Ikke på lager

Beskrivelse

INDHOLD: Slaven , som blev vismand. – Aben og dens bare røv. – Aben, som fik tvillinger. – Barnet, der fik en frakke. – Bjerget, som barslede. – Bjørnen og de to gode venner. – Bonden og den hensynsfulde stork. – Bonden og den vilde hest. – Bonden, som tog en hugorm med hjem. – Cikaden og den nærige myre. – Delfinen og tunfisken. – Den dumme læge. – Den fangne trompetist. – Den dumme og den kloge hund. – Den forelskede løve. – Den gamle løve. – Den hovmodige påfugl. – Den kloge krage. – Den lille, kloge busk. – Den lille rotte og den store tyr. – Den listige ræv og katten. – Den nærige og den misundelige. – Den stolte tiger. – Den syge glente. – Den ærlige skovhugger. – Det kærlige æsel. – Drengen, som råbte “ulven kommer”. – Duen og myren, som reddede hinanden. – Engang var svalen dommedagsprofet. – Døden og den gamle mand. – Fiskeren og de dansende fisk. – Fluen på væddeløbsbanen. – Fluen, som det for godt. – Forskellen mellem løven og ræven. – Frøen, som pustede sig op. – Frøen, som ville være læge. – Fuglefængeren og solsorten. – Fåret og den glade krage. – Geden og den gæstfrie løve. – Glenten og falken. – Hanen og ædelstenen. – Herkules og vognmanden. – Hermelinens råd til den forædte ræv. – Hænderne og fødderne, der blev sure på maven. – Katten, som blev til en smuk kvinde. – Krebsepædagogik. – Løven og det dumdristige æsel. – Manden og afguden. – Manden og loppen. – Manden, som bed øret af sin mor. – Manden, som havde to koner. – Oliventræet og det føjelige sivblad. – Påfuglen og den smukke fjerdragt. – Ravnen, som legede ørn. – Ræven nede i brønden. – Ræven og gedebukken nede i brønden. – Ræven og tornebusken. – Ræven, som blev narret af hanen. – Ræven, som narrede ulven. – Skarabæen, som hævnede harens død. – Skildpadden, som var hurtigere end haren. – Skildpadden, som ville lære at flyve. – Skovskaden med påfuglefjerne. – Skønhedens væsen. – Spurvehøgen, som gik i bondens fælde. – Støjen i træerne, når stormen går gennem dem. – Tjeneren, som ville sove længe. – Traktaten mellem ulvene og fårene. – Tyren og den trofaste hund. – Ulven og den halvhjertede skovhugger. – Ulven og det lille gedekid. – Ulven og det ubetænksomme får. – Ulven og moderen. – Ulven som bagvasker. – Ulven, som fik et ben galt i halsen. – Ulve, som forregnede sig. – Ulven, som prøvede at være læge. – Ulven, som ville have det lige så¨godt som hunden. – Æslet og den fornemme hest. – Æslet, som klædte sig ud som en løve. – Æslet, som slap væk. -Ørnen og den kloge krage. – Ørnen og ræven , som blev uvenner. – ESSAYS: Taler om de første mennesker. – Kærlighedens væsen . – Skrivekunstens skyggeside. – Hovedkilder. – Andre kilder, som ikke er benyttet. – Navneregister.